2013. május 17., péntek

Első nap. Üdvözlet Szombathelyen!


Jó reggelt!


Már úton vagyunk Győrbe, a második helyszínre.
Tegnap töltötte el hazánkban első napját Don Bosco.
Helyszín: Szombathely, Szent Kvirin templom.
A templom előtti téren álltam, s egy nagy tömeg kanyarodott be a térre. Hatalmas zöld és citromsárga zászlókat lengettek a helyi animátorok a felvonulókat kísérve. Elöl zenészek és a római kor katonái, a hely szellemére emlékeztetve vonultak pergődobokkal a hátuk mögött.
Ámulatba ejtő volt ahogyan, az apró gyerekek sétáltak a rendalapító Szent mellett és animátorok segítségével vezették Őt, a szombathelyi templom elé. A kísérők sorában feltűntek az idősebbek is, akik sok emléket magukban hordozva jöttek el, s megható volt látni, ahogyan tanúságot tettek kitartó hitükről az ereklyénél. Most elérkezett az ideje a találkozásnak.
Igaz, hogy csak egy kevés időre nyertünk bepillantást, egy apró motívumot láttunk életükből, apró de igazán jelentőségteljes jelenetek voltak ezek. Don Bosco koporsójára virágot szórtak a fiatalok és az enyhe tavaszi zápor is megérkezett, melynek minden cseppje örömmel koppant az üvegkoporsón. Kisgyermek és felnőtt szíve együtt örült, hisz vidám eső volt ez, amely beterelte az összejötteket a templomba.
A helyi animátorok zenés animációval tisztelegtek a Szent előtt, majd egy színdarabban meséltek életéről és Ő maga is megjelent, s Garelli Bertalannal való találkozását is felelevenítették. A helyi szaléziakkal énekeltünk, majd előadtak egy csodás pantomim játékot. Ebben a szaléziak megmutatták a fiataloknak az értékeiket, amely a „Van akit érdekel, ami benned rejlik” centenáriumi mottónkra utalt, majd a gonosz elcsábította őket. Don Bosco látta, hogy mi történt fiataljaival és segítséget kért a Segítő Szűz Anyától és Jézus Krisztustól. Mély hittel imádkozott értük, hogy megmenthesse lelküket. Ekkor, a láncok melyek szorították és lekötözték őket a földi javak mellett, leoldódtak és a fiatalok visszatértek atyjukhoz, újból az élet vidám oldalán álltak egymást segítve. Így ők váltak egy élő lánccá, egy olyan közösséggé mely szereteten alapul.
A következőkben egy nagyszerű opera énekessel ráhangolódhattunk az esti 6 órási szent misére, aki az Ave Maria-t adta elő.
Az este folyamán az egyházmegye kórusa  lépett fel, a szombathelyi animátorok Jakab atya vezetésével ima órát tartottak és énekeltek Bosco atyánkhoz. Az este meghitt gyertya fények áradatában úszott, és este 10-11 óra felé is érkeztek a reggelig tartó virrasztásra a hívők. Reggel 5 órakor, búcsú szentmise után Don Bosco tovább indult, hogy meglátogassa azokat a helyeket, ahol utódai munkálkodnak és a fiatalokat segítik.

>> Gondolatok az estéről:
-          Talán, don Boscónak pontosan ez volt a célja. Amellett, hogy őt ünnepeljük, szó legyen arról, hogy a gyerekek nagyon fontos szerepet játszanak életünkben. Szeretetet hoznak a családba, őszinte szemeikben a hit fénye is megcsillan, ha engedjük őket, hogy megismerjék Jézus tanításait. Bosco atyánk, pedig egész életét fiainak adta, ahogyan most követői. Akik most itt vannak köztünk. Adjunk hálát értük, hogy segítenek bennünket és nem engednek el minket, hogy a gonosz legyőzzön bennünket. Együtt harcolunk, s most, hogy elérkezett a találkozás ideje, adjunk hálát és mondjuk neki köszönetet. Kérjünk tőle és higgyünk mosolyában.
-          Az ismerőst és az ismeretlent is behívta a templomunkba. Lenyügőző és felemelő érzés, amikor azt látom, hogy Bosco atyánk szava elért a Határontúlra is.
-          Megható volt látni, ahogyan a sok ember, azok is akik minden hétvégén oda járnak, és azok akik talán most jártak először itt, mindnyájan „kihasználták” ezt a csodás lehetőséget. Hiszen Don Bosco felkínálta számunkra a találkozást, már csak rajtunk állt, hogy elfogadjuk-e.
-          Az idősek és fiatalok, családok együtt imádkoztak, s szívünkben magukkal vitték a Szent mosolyát. Ez egy olyan forrás, mely sosem apad el.
Bosco atyánk szavaira emlékezve idézeteket vihettek magukkal a templomba látogatók.
Csány Péter atya külön felhívta figyelmünket egy nagyon szép kis kártyára, melyen az állt, hogy – Mondtam érted egy imát – így buzdított minket imára, hogy merjünk Bosco atyától kérni. Ezentúl még egy gyönyörű nagy könyvbe is írhattunk, amelyet a szervezők magukkal visznek minden helyszínre, hogy mindenkinek lehetősége lehessen néhány személyes sort bejegyezni.

Történelmet írunk ma, mert a ma az ami van. A mai nap a létező, hisz a tegnap már történelem, s elmúlt. A Szép emlékek visszajárnak, s a holnapra nyitott szívvel, új lehetőségeket várva az élettől, az apró csodákat meglátva és hallva készüljünk.
Ez a második nap, ezzel együtt még 10 van hátra utunkból. Várunk mindenkit a következő helyszíneken, Garantált a derű és jókedv! J
Mai napon Győrbe utazunk, majd Veszprémbe folytatjuk utunkat.

Máris tettünk egy kis kitérőt, pontosabban útbaesett Csorna. Megálltunk egy kis időre a premontrei templomnál, s a szerzetesekkel elmondtunk egy imát. Mosolyt csalt az arcunkra, amikor azt láttuk, hogy az arra bicikliző és sétáló nénik megállnak és bekapcsolódnak az imába Boscó atyánk ereklyéje mellett.

Ismét gazdagodtunk szép emlékekkel, és így megyünk tovább Győrbe.

Kövessetek bennünket a Facebook-on is!

Nincsenek megjegyzések: